Novice

31.05.2019

Modeli vozil Volvo se bodo po vsej Evropi med seboj opozarjali na spolzko cestišče in druge nevarnosti

Podjetje Volvo Cars prelomno varnostno tehnologijo, prvo te vrste v avtomobilski industriji, ki je na voljo po vsej Evropi, uvaja kot še en korak k izboljšanju prometne varnosti.

 

Ta tehnologija vozilom Volvo omogoča medsebojno komunikacijo in opozarjanje voznikov o spolzkih pogojih in drugih nevarnostih na cestah v bližini na podlagi računalniškega omrežja v oblaku.

 

Funkciji Hazard Light Alert (utripajoče luči za nevarnost) in Slippery Road Alert (opozorilo za spolzko cestišče) sta bili v Volvova vozila serije 90 prvič vgrajeni leta 2016 na Švedskem in Norveškem. Naslednji teden bosta funkciji na voljo vsem voznikom Volvo po vsej Evropi. Vključeni bosta v standardno opremo novih modelov letnika 2020, prav tako pa ju bo možno dograditi na izbrane modele predhodnih verzij*.

 

“Medsebojna izmenjava varnostnih podatkov med vozili v realnem času lahko prepreči marsikatero nesrečo,” je dejal Malin Ekholm, vodja Varnostnega centra za Volvo Cars. “Lastniki vozil Volvo lahko s pomočjo teh novih funkcij neposredno prispevajo k varnejšim cestam za vse voznike, hkrati pa imajo zaradi zgodnjega opozarjanja na potencialno nevarne razmere na cesti koristi tudi sami.”

 

Raziskave o varnosti, ki jih izvaja Volvo, kažejo, da se lahko z zmanjšanjem hitrosti v nevarnih razmerah na cesti tveganje za nastanek nesreč bistveno zmanjša. Če druge voznike pravočasno opozorimo na nevarnosti, ki jih čakajo na poti in jim dovolimo, da se dovolj zgodaj prilagodijo, lahko s tehnologijo povezane varnosti spodbujamo boljše obnašanje voznikov in prispevamo k večji prometni varnosti.

 

 

Ob začetku opremljanja vozil s temi funkcijami po vsej Evropi podjetje Volvo Cars želi povabiti tudi celotno avtomobilsko industrijo vseh znamk vozil, da se jim pridruži pri izmenjavi anonimiziranih podatkov glede prometne varnosti.

 

Izmenjava teh podatkov v realnem času bi lahko predstavljala velik napredek k splošni prometni varnosti, vpliv pa bi se še povečeval z večanjem števila povezanih vozil. Od lani podjetji Volvo Cars in Volvo Trucks na Švedskem in Norveškem že izvajata izmenjevanje podatkov za opozarjanje voznikov pred spolzkim cestiščem in drugimi nevarnostmi.

 

“Čim več vozil, ki si izmenjujejo varnostne podatke v realnem času, bomo imeli, tem varnejše bodo postale naše ceste. Upamo, da se bomo lahko povezali še z drugimi s partnerji, ki so na enak način kot mi zavezani k varnosti,” je poudaril Malin Ekholm.

 

Ko so bili sistemi prvič vgrajeni v vozila Volvo, so bili prvi te vrste v avtomobilski industriji. Kakor hitro voznik v katerem koli vozilu Volvo, opremljenem z ustrezno funkcijo, prižge utripajoče varnostne luči, funkcija utripajočih luči za nevarnost Hazard Light Alert pošlje signal vsem vozilom Volvo v bližini, ki so povezani s storitvami v oblaku, in jih opozori, naj se izognejo morebitnim nevarnostim. To je še posebej koristno na nepreglednih delih na vrhu cestnih vzpetin.

 

Opozorilo za spolzko vozišče Slippery Road Alert pa po drugi strani opozori voznike tako na trenutne pogoje na cesti kot tudi na cesto pred njimi, saj anonimno zbira informacije o stanju površine cest od vozil na cesti spredaj in v naprej opozarja voznike, ki se spolzkemu delu ceste približujejo.

 

Prejšnji mesec je podjetje Volvo Cars poskrbelo za številne objave z željo, spodbuditi boljše obnašanje voznikov in varnejšo vožnjo. Od leta 2020 dalje bo hitrost v vseh vozilih Volvo omejena na 180 km/h. Z začetkom leta 2020 bo družba v svoja vozila začela nameščati tudi kamere in druge senzorje, ki bodo spremljali voznika in vozilu omogočili, da v primeru očitne opitosti ali nezbranosti voznika samodejno poseže v vožnjo zaradi tveganja povzročitve nesreče z resnimi poškodbami ali smrtnimi žrtvami.

 

Nenazadnje velja omeniti še objavo družbe, da bo preko osrednje digitalne knjižnice prvič v zgodovini dovolila enostaven dostop do svojega znanja o varnosti, z željo, spodbuditi avtomobilsko industrijo k uporabi znanja v interesu izboljšanja prometne varnosti za vse.

 

Opomba urednikom:

* Funkciji Hazard Light Alert in Slippery Road Alert sta na voljo za vsa vozila Volvo skladno z opremo Scalable Product Architecture (SPA) ali Compact Modular Architecture (CMA) za modele od leta 2016 dalje.

 

--------------------------------

 

Skupina Volvo Car v letu 2018

Za poslovno leto 2018 je skupina Volvo Car zabeležila dobiček iz poslovanja v višini 14,185 milijarde švedskih kron (v letu 2017 14,061 milijarde švedskih kron). Prihodki v tem obdobju so znašali 252,653 milijarde švedskih kron (208,646 milijarde švedskih kron). V celotnem letu 2018 je svetovna prodaja dosegla rekordnih 642.253 (571.577) avtomobilov, kar je 12,4 odstotka več kot v letu 2017. Rezultati poudarjajo celovito preoblikovanje financ in poslovanja podjetja Volvo Cars v zadnjih letih, s čimer se podjetje pozicionira za naslednjo fazo rasti.

 

O skupini Volvo Car

 

Volvo je bil ustanovljen leta 1927. Danes je Volvo Cars ena najbolj znanih in uglednih avtomobilskih blagovnih znamk na svetu s prodajo 642.253 avtomobilov leta 2018 v približno 100 državah. Volvo Cars je od leta 2010 v lasti kitajske skupine Zhejiang Geely Holding (Geely Holding). Do leta 1999, ko je podjetje kupila družba Ford Motor Company iz ZDA, je sestavljalo del švedske skupine Volvo. Leta 2010 je podjetje Volvo Cars prevzela skupina Geely Holding.

 

Sedež podjetja Volvo Cars, razvoj izdelkov, trženje in upravljanje se večinoma nahajajo v Göteborgu na Švedskem. Sedež Volvo Cars za Kitajsko se nahaja v Šanghaju. Glavne tovarne za proizvodnjo avtomobilov se nahajajo v Göteborgu (Švedska), Gentu (Belgija), Južni Karolini (ZDA), Chengduju in Daqingu (Kitajska), medtem ko se motorji izdelujejo v Skövdeju (Švedska) in Zhangjiakou (Kitajska), deli karoserije pa v Olofströmu (Švedska).

 

Opisi in dejstva v tem gradivu za medije se nanašajo na mednarodno paleto avtomobilov skupine Volvo Car. Opisane funkcije so lahko izbirne. Specifikacije vozil se lahko razlikujejo od države do države in se lahko spremenijo brez predhodnega obvestila.

Povprečna poraba goriva: 3,7 – 6,9 l/100 km. Emisije CO2: 98 - 179 g/km. Emisijska stopnja: EURO 6b. Emisije NOx: 0,0103 - 0,0505 g/km. Vrednost specifične emisije trdnih delcev pri dizelskih motorjih: 0,00045- 0,0009 g/km, število delcev: 0,00505 E+11 – 0,619E+11. Akcijska ponudba financiranja velja ob nakupu novega vozila VOLVO po ponudbi KMAG d.o.o. po MP ceniku ob sklenitvi pogodbe o finančnem leasingu preko Unicredit, d.o.o. Ponudba za Volvo S60 D2 R-Design Kinetic zajema obdobje financiranja do 60 mesecev, 25% polog in plačilo 25% preostanka vrednosti, EOM = 2,43%, stroški odobritve 289,90 EUR (1% vrednosti vozila). Reprezentativni primer izračuna za Volvo S60 D2 iz akcijske ponudbe: vrsta financiranja: finančni leasing; predračunska vrednost predmeta financiranja: 28.990 EUR; lastna udeležba (polog): 25%, 7.247,50 EUR; znesek financiranja: 21.742,50 EUR; število obrokov: 60; mesečno plačevanje: 266,02 EUR ter zadnji (61-i) obrok: 7.247,50 EUR (25%); stroški odobritve: 1% vrednosti vozila; skupni znesek za plačilo brez lastne udeležbe: 23.208,7 EUR; letna obrestna mera: 1,99%, ki je spremenljiva in vezana na 6-mesečni Euribor, efektivna obrestna mera: 2,43% na dan 27.2.2017. Financiranje se lahko zavrne če stranka nima ustrezne bonitete. Cene vključ. vse dane popuste in prihranke in ne vključujejo kovinske/bele barve in stroška priprave vozila. Popusti in ugodnosti se med seboj ne seštevajo. Veljavnost ponudbe: do odprodaje zalog. Ogljikov dioksid (CO2) je najpomembnejši toplogredni plin, ki povzroča globalno segrevanje. Emisije onesnaževal zunanjega zraka iz prometa pomembno prispevajo k poslabšanju kakovosti zunanjega zraka, zlasti k čezmerno povišanim koncentracijam prizemnega ozona, delcev PM10 in PM2,5 ter NOx. Pogoji garancije na voljo v garancijski knjižici vozila ali pri pooblaščenem zastopniku vozil Volvo. Za tipkarske napake ne odgovarjamo. Slike so simbolične. VCAG d.o.o., Leskoškova 2, Ljubljana.

Volvo in piškotki

S tehnologijo piškotkov (cookies) vam omogočamo kar najboljše doživetje naše spletne strani. Podatki pridobljeni preko piškotkov so anonimni. Prosimo označite ali se strinjate z uporabo te tehnologije. Več o piškotkih.

Sprejmem
Več informacij