Novice

31.05.2019

Volvo Car Group je s CATL in LG Chem sklenil dogovora o več milijard dolarjev vredni dobavi baterij

Volvo Car Group je sklenil dolgoročna dogovora z vodilnima proizvajalcema baterij, podjetjema CATL in LG Chem, s katerima je za modele vozil Volvo in Polestar prihodnjih generacij zagotovil več milijardno dobavo litij-ionskih baterij.

 

Dogovora obsegata svetovno dobavo baterijskih modulov za vse modele vozil na prihodnji SPA2 in obstoječi modularni platformi vozil CMA ter predstavljata velik korak k uresničevanju ambiciozne strategije elektrifikacije Volvo Cars.

 

V letu 2017 se je Volvo Cars kot vodilni v panogi zavezal, da bodo vsi novi avtomobili Volvo, ki bodo vstopili na trg v letu 2019, elektrificirani. Podjetje je od takrat to strategijo še okrepilo z izjavo, da si prizadeva doseči, da bodo popolnoma električni avtomobili do leta 2025 predstavljali 50 odstotkov njihovega svetovnega obsega prodaje.

 

„Prihodnost Volvo Cars je električna in trdno smo zavezani preseganju motorja z notranjim zgorevanjem,“ je povedal Håkan Samuelsson, predsednik in izvršni direktor Volvo Cars. „Današnja dogovora s CATL in LG Chem kažeta, kako bomo dosegli naše ambiciozne cilje elektrifikacije.“

 

 

CATL s Kitajske in LG Chem iz Južne Koreje sta priznana proizvajalca baterij, ki imata dolgo in uspešno zgodovino dobave litij-ionskih baterij za svetovno avtomobilsko industrijo. Izpolnjujeta stroge smernice Volvo Cars glede vodenja tehnologij, odgovornih dobavnih verig in konkurenčnih stroškovnih modelov. Na Kitajskem bo dobava baterij izkoristila obseg širše skupine Geely Group.

 

„Z današnjim dogovorom smo si učinkovito zagotovili oskrbo z baterijami za prihodnje desetletje,“ je povedala Martina Buchhauser, višja podpredsednica za nabavo pri Volvo Cars. „Z dvema dobaviteljema, ki sta na voljo v vsaki regiji, zagotavljamo tudi prilagodljivost v razvoju naše dobavne verige.“

 

Prva proizvodna linija za baterije Volvo Cars je trenutno v izdelavi v lastnem proizvodnem obratu v Gentu v Belgiji. Dokončana bo do konca letošnjega leta, prvi popolnoma električni Volvo, ki bo proizveden v Gentu, pa je nagrajeni mali SUV XC40. Že zdaj se tam proizvajajo priključne hibridne različice XC40.

 

Kompaktna modularna arhitektura (ang. Compact Modular Architecture, CMA) trenutno podpira XC40, pa tudi popolnoma električni Polestar 2 fastback in več modelov, ki jih prodaja LYNK & CO, Volvova sestrska blagovna znamka, katere lastnika sta Volvo in Geely. Od letošnjega leta naprej bodo vsi trije modeli proizvedeni na eni proizvodni liniji v proizvodnem obratu, ki ga upravlja Volvo, v Luqiau na Kitajskem.

 

Prihodnja arhitektura SPA2 je naslednja generacija prilagodljive arhitekture izdelka (ang. Scalable Product Architecture, SPA), ki jo je razvil Volvo, in se bo začela proizvajati v začetku naslednjega desetletja. SPA je ena najnaprednejših avtomobilskih platform v avtomobilski industriji in je trenutno del vseh modelov vozil Volvo serij 90 in 60. Prvi Volvo, ki bo opremljen s SPA2, bo naslednja generacija velikega SUV XC90.

 

V začetku tega leta je Volvo Cars razkril številne nadgrajene in novo razvite možnosti elektrificiranih pogonskih sklopov, ki bodo na voljo v njegovem celotnem modelnem obsegu. Nadgradil je svoje obstoječe priključne hibridne pogonske sklope T8 in T6 Twin Engine, pri čemer so pri vsakem modelu, ki ga proizvaja, zdaj na voljo priključne možnosti.

 

-------------------------------

 

 Skupina Volvo Car v letu 2018

Za poslovno leto 2018 je skupina Volvo Car zabeležila dobiček iz poslovanja v višini 14,185 milijarde švedskih kron (v letu 2017 14,061 milijarde švedskih kron). Prihodki v tem obdobju so znašali 252,653 milijarde švedskih kron (208,646 milijarde švedskih kron). V celotnem letu 2018 je svetovna prodaja dosegla rekordnih 642.253 (571.577) avtomobilov, kar je 12,4 odstotka več kot v letu 2017. Rezultati poudarjajo celovito preoblikovanje financ in poslovanja podjetja Volvo Cars v zadnjih letih, s čimer se podjetje pozicionira za naslednjo fazo rasti.

 

O skupini Volvo Car

 

Volvo je bil ustanovljen leta 1927. Danes je Volvo Cars ena najbolj znanih in uglednih avtomobilskih blagovnih znamk na svetu s prodajo 642.253 avtomobilov leta 2018 v približno 100 državah. Volvo Cars je od leta 2010 v lasti kitajske skupine Zhejiang Geely Holding (Geely Holding). Do leta 1999, ko je podjetje kupila družba Ford Motor Company iz ZDA, je sestavljalo del švedske skupine Volvo. Leta 2010 je podjetje Volvo Cars prevzela skupina Geely Holding.

 

Sedež podjetja Volvo Cars, razvoj izdelkov, trženje in upravljanje se večinoma nahajajo v Göteborgu na Švedskem. Sedež Volvo Cars za Kitajsko se nahaja v Šanghaju. Glavne tovarne za proizvodnjo avtomobilov se nahajajo v Göteborgu (Švedska), Gentu (Belgija), Južni Karolini (ZDA), Chengduju in Daqingu (Kitajska), medtem ko se motorji izdelujejo v Skövdeju (Švedska) in Zhangjiakou (Kitajska), deli karoserije pa v Olofströmu (Švedska).

 

O Contemporary Amperex Technology Ltd. (CATL)

Podjetje Contemporary Amperex Technology Ltd. (CATL), ki je bilo ustanovljeno leta 2011, razvija in proizvaja litij-ionske baterije za električno mobilnost, prav tako pa tudi rešitve za shranjevanje energije. Njihova glavna dejavnost vključuje tudi materiale, sisteme za upravljanje baterij ter recikliranje in ponovno uporabo baterij. Letni obseg prodaje CATL je v letu 2018 znašal 21,31 GWh. Podjetje SNE Research poroča, da je bil v letu 2018 CATL v svetovni industriji električnih avtomobilskih baterij pri letni dobavi baterij na prvem mestu.

 

CATL, s sedežem v Ningdeju na Kitajskem, ima več kot 24.000 zaposlenih po vsem svetu in podružnice v Šanghaju, Jiangsuju, Qinghaiju in Pekingu na Kitajskem ter v Münchnu, Parizu, Detroitu, Yokohami itd. Glavne tovarne za proizvodnjo baterij ima v Fujianu, Jiangsuju in Qinghaiju na Kitajskem, gradi pa tudi tovarno v Evropi, in sicer v Erfurtu v Nemčiji. Junija 2018 je CATL vstopil na borzo v Shenzhenu (300750) z javno ponudbo delnic.

 

Za več informacij si oglejte spletno stran: http://www.catlbattery.com/.

 

O LG Chem

LG Chem, Ltd. je največje korejsko raznovrstno kemijsko podjetje, ki upravlja tri glavne poslovne enote: petrokemikalije, napredne materiale in energetsko rešitev. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1947 in zdaj zaposluje več kot 34.000 zaposlenih po vsem svetu. Kemično podjetje proizvaja široko paleto izdelkov, od petrokemičnih izdelkov do plastičnih materialov z visoko dodano vrednostjo. Svoje kemijsko znanje širi tudi na visokotehnološka področja, kot so elektronski materiali in litij-ionske baterije.

 

Z več kot 20-letnimi izkušnjami na področju razvoja in proizvodnje teh baterij se je LG Chem uveljavil kot eden izmed vodilnih svetovnih proizvajalcev litij-ionskih baterij. Podjetje je glavni dobavitelj litijevih baterij po vsem svetu za industrijo mobilnih telefonov in hibridnih/električnih vozil ter sistema za shranjevanje energije (ang. Energy Storage System, ESS).

 

Za več informacij o LG Chem si oglejte spletno stran: http://www.lgchem.com/global/main.

Povprečna poraba goriva: 3,7 – 6,9 l/100 km. Emisije CO2: 98 - 179 g/km. Emisijska stopnja: EURO 6b. Emisije NOx: 0,0103 - 0,0505 g/km. Vrednost specifične emisije trdnih delcev pri dizelskih motorjih: 0,00045- 0,0009 g/km, število delcev: 0,00505 E+11 – 0,619E+11. Akcijska ponudba financiranja velja ob nakupu novega vozila VOLVO po ponudbi KMAG d.o.o. po MP ceniku ob sklenitvi pogodbe o finančnem leasingu preko Unicredit, d.o.o. Ponudba za Volvo S60 D2 R-Design Kinetic zajema obdobje financiranja do 60 mesecev, 25% polog in plačilo 25% preostanka vrednosti, EOM = 2,43%, stroški odobritve 289,90 EUR (1% vrednosti vozila). Reprezentativni primer izračuna za Volvo S60 D2 iz akcijske ponudbe: vrsta financiranja: finančni leasing; predračunska vrednost predmeta financiranja: 28.990 EUR; lastna udeležba (polog): 25%, 7.247,50 EUR; znesek financiranja: 21.742,50 EUR; število obrokov: 60; mesečno plačevanje: 266,02 EUR ter zadnji (61-i) obrok: 7.247,50 EUR (25%); stroški odobritve: 1% vrednosti vozila; skupni znesek za plačilo brez lastne udeležbe: 23.208,7 EUR; letna obrestna mera: 1,99%, ki je spremenljiva in vezana na 6-mesečni Euribor, efektivna obrestna mera: 2,43% na dan 27.2.2017. Financiranje se lahko zavrne če stranka nima ustrezne bonitete. Cene vključ. vse dane popuste in prihranke in ne vključujejo kovinske/bele barve in stroška priprave vozila. Popusti in ugodnosti se med seboj ne seštevajo. Veljavnost ponudbe: do odprodaje zalog. Ogljikov dioksid (CO2) je najpomembnejši toplogredni plin, ki povzroča globalno segrevanje. Emisije onesnaževal zunanjega zraka iz prometa pomembno prispevajo k poslabšanju kakovosti zunanjega zraka, zlasti k čezmerno povišanim koncentracijam prizemnega ozona, delcev PM10 in PM2,5 ter NOx. Pogoji garancije na voljo v garancijski knjižici vozila ali pri pooblaščenem zastopniku vozil Volvo. Za tipkarske napake ne odgovarjamo. Slike so simbolične. VCAG d.o.o., Leskoškova 2, Ljubljana.

Volvo in piškotki

S tehnologijo piškotkov (cookies) vam omogočamo kar najboljše doživetje naše spletne strani. Podatki pridobljeni preko piškotkov so anonimni. Prosimo označite ali se strinjate z uporabo te tehnologije. Več o piškotkih.

Sprejmem
Več informacij